Vakumiranje je jeftinije od pokvarene hrane

Zašto je vakum dobar za čuvanje namirnica?
Na postojanost hrane i njen kvalitet utiču temperatura, vlaga i kiseonik. Ako prilagodimo bar jedan od tih činioca, onda produžimo postojanost hrane.
Tako npr. sa sušenjem mesa na vazduhu odstranimo vlagu i produžimo postojanost mesnih proizvoda.
Isto tako sa zamrzavanjem zaustavimo djelovanje enzima za razgradnju hrane jer smanjimo temperaturu pod ledište, gdje enzimi više nisu aktivni.
A s vakumiranjem iz posude ili u vakumskim vrećicama izvučemo većinu vazduha te s njim kiseonik koji uzrokuje oksidaciju. Time drastično usporimo kvarenje hrane.
Pri tome moramo napomenuti da vakumiranje ne može da nadomjesti zamrzavanje te je potrebno osjetljive namirnice čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču. U slučaju suhomesnatih proizvoda to nije potrebno jer su konzervirani sa solju i dimom.
 
Kako djeluje vakum pri čuvanju hrane?
Sigurno ste u trgovini već vidjeli suve salame, rižu i različite sireve pakovane u vrećice bez vazduha. Eto, te namirnice su pakovane vakumski jer moraju biti primjereno zaštićene za transport i imati dugi rok trajanja. I vi možete u svom domaćinstvu iskoristiti prednosti vakuma da produžite postojanost hrane te bacati manje hrane u smeće. Time ćete uštedjeti vrijeme i novac.
 
 
Zašto vakumirati za zimnicu?
Povrće spremate u vrećice za hranu i zamrzavate? Jeste li znali da postoji bolji način čuvanja? Probajte vakumiranje. Zavakuumirano povrće održi hranljive tvari, vitamine i minerale. Pored toga zidovi ćelija ostanu neoštećeni jer u vakumu vlaga ne isparava iz namirnica.
Vakumiranjem čuvate štitite namirnice od užeglosti zbog zamrzavanja koje uzrokuje žarki okus masnoća kod mesa.
 
Šta možete vakumirati za zimnicu?
Sve vrste povrća kao što je šargarepa, tikvice i bundeve, brokoli, karfiol , poriluk, nasjeckanu papriku i paradajz … Takvo povrće možete koristiti za povrćne supe, umake i sl. Većinu povrća je potrebno prije zamrzavanja blanširati ili ga čuvajte u obliku umaka i unaprijed pripremljenih dodataka jelima. Vakumiranje je primjereno i za voće – jagode, maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće koje ćete koristiti pri pripremi poslastica ili kuvanju marmelade.
Odlično je i to da možete jela pripremiti unaprijed – npr. knedle s voćem, njoke, gulaš ili punjene paprike te ih vakumirati i zamrznuti. Ovako pripremljene zalihe će vam dobro doći na dane kad imate brojne obaveze. Naveče izvadite iz zamrzivača i ostavite u hladnjaku preko noći da se polako otopi. Sledeći dan samo podgrijte i ručak će biti gotov za 10 minuta.
 
Bolje skladištenje, kvalitetnija hrana.
Vakumiranje može pojednostaviti pripremu hrane jer produži njenu postojanost. Bez neugodnih mirisa u zamrzivaču, bez skupljanja ledenih kristala i bez užeglosti zbog zamrzavanja. A zahvaljujući nepropusnim vakumskim vrećicama, namirnice održe hranljive tvari. Vakum vam omogućava da i zimi jedete punovrijednu, bogatu i zdravu hranu. 
 
Zašto izabrati Status?
Već ste nekoliko puta bili u dilemi koju marku vakumskog aparata odabrati?
Ako zahtijevate kvalitet, onda je EU porijeklo pravi odabir!
Proizvedeno u Sloveniji, EU
98 % Statusovih proizvoda je razvijeno i proizvedeno u Sloveniji, tačnije u Metliki. A što to znači za vas? To znači da ima proces proizvodnje visoke standarde kvaliteta i neprestanu kontrolu kako bi vi na kraju dobili besprekoran proizvod.
25 godina razvoja
Status nije nov proizvođač u ovom segmentu nego je već iskusno preduzeće prisutno u 40 država širom svijeta. Kroz tih 25 godina djelovanja uče, istražuju i razvijaju kao i testiraju puno prototipova, čak i proizvode drugih proizvođača, zato su i postali pravi strčnjaci vakumskog skladištenja hrane.
Vakumske vrećice su prošle mnoštvo testiranja i poboljšanja, zato su zasigurno najbolje na tržištu – potpuno nepropusne jer bi već mala količina vazduha mogla uticati na kvalitet skladištenih namirnica. To se događa s većinom ostalih vakumskih vrećica, koje su na policama različitih trgovina. Vakuumske vrećice su primjerene za dugotrajno skladištenje namirnica – za godinu dana i više. A možete ih koristiti i za kratkotrajno čuvanje sireva, keksa i sličnih namirnica.
 
Skladištenje u vakuumskim posudama
Za svakodnevnu upotrebu tj. kratkotrajno skladištenje (nekoliko dana do sedmicu ili dvije) su primjerene vakumske posude. Vakumirati možete voće i povrće, ostatke jela te unaprijed pripremljene sastojke za kuvanje. S vakumskom pumpicom izvučete vazduh i kreirate podpritisak. Time usporite oksidaciju koja uzrokuje kvarenje svježih namirnica i propadanje hranljivih tvari. Hranu tako održite duže svježu te ujedno jedete zdravije.
 
Za Youtube video prezentaciju performansi STATUS aparata za vakumiranje, klikni OVDJE